Przez wiÄkszoÅÄ swojego dorosÅego życia byÅem typem czÅowieka, który w każdej promocji szuka haczyka. Wiecie, ta wieczna polska nieufnoÅÄ – jak coÅ jest za darmo, to na pewno coÅ jest nie tak. Dlatego kiedy po raz pierwszy zobaczyÅem gdzieÅ w internecie hasÅo vavada darmowe spiny, przewróciÅem oczami tak mocno, że prawie usÅyszaÅem to w karku. MyÅlaÅem sobie: kolejna sieczka, kolejna próba wyciÄ gniÄcia ode mnie pieniÄdzy pod pÅaszczykiem atrakcyjnej oferty. I pewnie tak by zostaÅo, gdyby nie fakt, że akurat w tamtym tygodniu wszystko siÄ waliÅo. Praca wchodziÅa na gÅowie, dziewczyna siÄ wyprowadziÅa, a ja zostaÅem sam z wynajÄtym mieszkaniem, z którego nagle zrobiÅa siÄ wielka, pusta i strasznie cicha klatka. SiedziaÅem wieczorami i próbowaÅem wypeÅniÄ tÄ ciszÄ czymkolwiek – serialami, gÅupimi filmikami na YouTube, a nawet zaczÄ Åem czytaÄ instrukcjÄ do pralki, bo byÅem już tak znudzony, że wszystko byÅo lepsze niż gapienie siÄ w sufit. I wtedy, zupeÅnie przypadkiem, w jednej z reklam przy bocznym panelu zobaczyÅem to samo sformuÅowanie. Tym razem nie zamknÄ Åem okna. Zamiast tego pomyÅlaÅem: dobra, sprawdzÄ, ale nic nie wpÅacÄ, tylko zobaczÄ, o co chodzi. To nie mogÅo zaszkodziÄ. No i kliknÄ Åem.
Strona, na którÄ trafiÅem, wyglÄ daÅa zupeÅnie inaczej, niż sobie wyobrażaÅem. Nie byÅo tych krzykliwych, pomaraÅczowych banerów, które kojarzyÅem z poczÄ tku lat dwutysiÄcznych. ByÅo czysto, schludnie, a na powitanie wyskoczyÅo okienko z informacjÄ , że rzeczywiÅcie – dostajÄ konkretnÄ liczbÄ darmowych spinów bez koniecznoÅci wpÅacania wÅasnej kasy. Nawet siÄ zaÅmiaÅem pod nosem, bo to byÅo tak bardzo nie po polsku, że aż nierealne. No ale pomyÅlaÅem, co mi tam. ZarejestrowaÅem siÄ w trzy minuty, podaÅem maila, który i tak sÅużyÅ wyÅÄ cznie do zbierania spamu, i odpaliÅem pierwszÄ grÄ, na którÄ pozwalaÅy mi te vavada darmowe spiny. PamiÄtam, że rÄka mi lekko drżaÅa, nie ze stresu, tylko z takiego dziwnego podniecenia, które towarzyszy sytuacjom, gdy robi siÄ coÅ po raz pierwszy i do tego za darmo.
GraÅem bez żadnej presji. Skoro nie ryzykowaÅem wÅasnymi pieniÄdzmi, to każda wygrana byÅaby miÅym dodatkiem, a przegrana – zupeÅnie obojÄtna. To byÅo wyzwalajÄ ce. KrÄciÅem te swoje darmowe spiny jeden po drugim, patrzÄ c jak symbole ukÅadajÄ siÄ w maÅo znaczÄ ce kombinacje. WygraÅem jakieÅ grosze, potem trochÄ wiÄcej, ale wciÄ Å¼ byÅy to kwoty, za które nie kupiÅbym nawet porzÄ dnego kebaba. I wÅaÅnie wtedy, gdzieÅ w poÅowie tego pakietu, wydarzyÅo siÄ coÅ, co na dobre zmieniÅo moje podejÅcie do caÅej tej zabawy. TrafiÅem bonus, który uruchomiÅ seriÄ dodatkowych spinów w Årodku gry. Nie mogÅem uwierzyÄ wÅasnym oczom – dostaÅem coÅ za darmo, a to coÅ wygenerowaÅo kolejne coÅ za darmo. Jak matrioszka. Kiedy kurz opadÅ, na moim koncie byÅo już tyle, że mogÅem spokojnie zrobiÄ zakupy na caÅy tydzieÅ. Nie byÅy to tysiÄ ce, ale dla faceta, który wÅaÅnie zostaÅ sam i liczyÅ każdÄ zÅotówkÄ, to byÅa maÅa rewolucja.
Przez pierwsze kilka dni nie dotykaÅem już tego konta. BaÅem siÄ, że to jakaÅ pomyÅka, że zaraz ktoÅ siÄ zorientuje i cofnie transakcjÄ. Ale nic takiego siÄ nie staÅo. Konto istniaÅo, pieniÄ dze leżaÅy, a ja powoli zaczynaÅem rozumieÄ, że może jednak nie wszystko w tym Åwiecie jest oszustwem. PostanowiÅem podejÅÄ do tematu z wiÄkszÄ uwagÄ . ZaczÄ Åem sprawdzaÄ, jak to wszystko dziaÅa, czytaÄ regulaminy (tak, wiem, brzmi nudno, ale naprawdÄ warto), i doszedÅem do wniosku, że ta platforma po prostu daje ludziom szansÄ na poznanie oferty bez ryzyka. To byÅ strzaÅ w dziesiÄ tkÄ, bo dziÄki temu poczuÅem, że nikt nie chce mnie oszukaÄ na starcie. Z czasem, kiedy już trochÄ oswoiÅem siÄ z interfejsem, sam zdecydowaÅem siÄ na maÅÄ wpÅatÄ. Nie dlatego, że musiaÅem, tylko dlatego, że chciaÅem przedÅużyÄ sobie tÄ przyjemnoÅÄ, która pojawiaÅa siÄ w moim wieczornym rytuale. I wtedy wÅaÅnie zauważyÅem, że vavada darmowe spiny nie byÅy jednorazowym trickiem – one pojawiaÅy siÄ regularnie, przy różnych okazjach, za lojalnoÅÄ, za aktywnoÅÄ, czasem totalnie znikÄ d. I za każdym razem czuÅem to samo ekscytujÄ ce mrowienie, kiedy mogÅem krÄciÄ bez obciÄ Å¼ania wÅasnego portfela.
Najbardziej surrealistyczny moment przyszedÅ jednak zupeÅnie niespodziewanie. ByÅ wtorek, zwykÅy, szary wtorek, w którym deszcz laÅ od rana, a ja nie mogÅem znaleÅºÄ drugiej skarpetki. UsiadÅem przed komputerem bardziej z przyzwyczajenia niż z prawdziwej ochoty. WÅÄ czyÅem grÄ, w której dostaÅem w ramach cotygodniowego bonusu kolejnÄ porcjÄ vavada darmowe spiny. Nie spodziewaÅem siÄ niczego wielkiego – najwyżej parÄ zÅotych na kawÄ. Ale tym razem los postanowiÅ mnie rozbawiÄ. Na pierwszym spinie wypadÅa jakaÅ Årednia wygrana, na drugim wiÄksza, a na trzecim ekran eksplodowaÅ feeriÄ barw, której nie widziaÅem nawet w kinie. To trwaÅo. I trwaÅo. Bonusy nakÅadaÅy siÄ na bonusy, symbole rozszerzaÅy, mnożniki dziaÅaÅy jak kaskada. SiedziaÅem wpatrzony w monitor jak zahipnotyzowany, a moje palce nawet nie dotykaÅy myszki – wszystko dziaÅo siÄ samo. Kiedy maszyna w koÅcu siÄ uspokoiÅa, a dźwiÄki wróciÅy do normalnego rytmu, na ekranie widniaÅa cyfra, która sprawiÅa, że parsknÄ Åem Åmiechem. To byÅo tyle, ile zarabiaÅem wtedy na umowie zlecenie przez miesiÄ c. MiesiÄ c! A ja dostaÅem to w ciÄ gu dziesiÄciu minut, nie ryzykujÄ c ani jednej swojej zÅotówki, bo to wszystko pochodziÅo z tych darmowych spinów.
Wiecie, co zrobiÅem w pierwszej kolejnoÅci? Nic. SiedziaÅem przez dobrych piÄÄ minut w kompletnym szoku, popijajÄ c wystygÅÄ herbatÄ i próbujÄ c ogarnÄ Ä, co wÅaÅnie siÄ staÅo. Potem sprawdziÅem historiÄ transakcji, odÅwieżyÅem stronÄ, zrobiÅem zrzut ekranu, bo byÅem pewien, że za chwilÄ wszystko zniknie. Ale nie zniknÄÅo. WypÅaciÅem caÅoÅÄ tego samego wieczoru, nie zostawiajÄ c ani grosza na dalszÄ grÄ, bo wiedziaÅem, że wtedy to już nie byÅoby to samo. PieniÄ dze przyszÅy na konto w ciÄ gu jednego dnia roboczego. Kiedy zobaczyÅem je na swoim koncie bankowym, poczuÅem coÅ, czego nie czuÅem od dawna – spokój. Nie euforiÄ, nie radoÅÄ graniczÄ cÄ z szaleÅstwem, tylko takÄ gÅÄbokÄ , cichÄ satysfakcjÄ, że czasem warto zaryzykowaÄ (a wÅaÅciwie nawet nie zaryzykowaÄ, tylko po prostu spróbowaÄ) czegoÅ nowego.
MinÄÅo kilka miesiÄcy od tamtego zdarzenia. Nie zostaÅem zawodowym graczem ani kimÅ, kto non stop Åledzi promocje. WciÄ Å¼ mam tÄ samÄ pracÄ, to samo mieszkanie, ale kupiÅem sobie w koÅcu porzÄ dnÄ kawÄ, wymieniÅem wysÅużony telefon i nawet zaoszczÄdziÅem na maÅÄ podróż w góry, którÄ odkÅadaÅem od dwóch lat. I za każdym razem, kiedy ktoÅ pyta mnie, jak to siÄ staÅo, że nagle staÄ mnie na takie drobne przyjemnoÅci, uÅmiecham siÄ i mówiÄ: po prostu pewnego wieczoru, z nudów i z lekkiej desperacji, kliknÄ Åem w coÅ, co wydawaÅo siÄ podejrzane, a okazaÅo siÄ strzaÅem w dziesiÄ tkÄ. Nie każdy ma tyle szczÄÅcia, i wiem o tym doskonale. Ale moja historia pokazuje, że czasem to, co wydaje siÄ „za dobre, żeby byÅo prawdziwe”, jednak bywa prawdziwe. Trzeba tylko zachowaÄ zdrowy rozsÄ dek, nie daÄ siÄ ponieÅÄ emocjom i wiedzieÄ, kiedy powiedzieÄ „doÅÄ”. Dla mnie to „doÅÄ” przyszÅo naturalnie, bo nauczyÅem siÄ, że najlepsze wygrane to te, które przychodzÄ , kiedy siÄ ich nie wyczekuje na siÅÄ. Po prostu usiadÅem, kliknÄ Åem, i Åwiat na chwilÄ staÅ siÄ odrobinÄ bardziej kolorowy. I za ten jeden wieczór, za to jedno uczucie – jestem naprawdÄ wdziÄczny.